Örsmasszázs

MENÜ

Hajszálér


A bőr legkülsőbb rétege, mivel a hám nincs átszőve vérerekkel, az irhát vékony hajszálerek veszik körbe, melyek ellátják oxigénnel és tápanyagokkal. Ezek a hajszálerek kitágulnak és összehúzódnak, ezzel szabályozva a vér átfolyását. A hajszálérnek köszönhetjük, mivel kitágulnak és ennek köszönhetjük, hogy kipirosodik az arcunk, pl. ha melegünk van, így könnyebben leadva a felesleges meleget.

Hajszálér kialakulása többek közt a cigarettafüst és az UV sugárzás, a stressz, az alacsony vagy magas hőmérséklet, helytelen táplálkozás és sok más olyan tényező, melyek változást idézhetnek elő a hajszálér szabályos mechanizmusában. Ezek hatására a hajszálerek kitágulnak, láthatóvá válnak és előbb-utóbb elpattannak. A hajszálér probléma főleg a 30 év feletti nőket érinti.

Hajszálér kialakulása több tényezőtől is függ:

- örökletesség
- különböző gyógyszerek mellékhatása
- terhesség
- súlygyarapodás
- hormonális változások
- egyes foglalkozások, melyek hosszabb álló vagy ülő helyzetet igényelnek

Kik szenvednek a hajszálér tágulástól?

- Terhes és szülés után lévő nők:
Mivel a bőr a terhesség során megnyúlik,a felsőbb bőrrétegek és az érhálózattal bíró támasztó szövet,kötőszövet is megrongálódik. Vannak nők akiket jobban érint és vannak akiknek bőre jobban regenerálódik,jobb a bőr regeneráló hatékonysága.

- Férfiak:
Nekik pl. a járomcsonton és az orr környékén léphet fel hajszálér,pl. a túlzott alkoholfogyasztás következményeként.

- Gyógyszerek:
Manapság sok gyógyszer mellékhatásaként tapasztalhatunk hajszálér kialakulást. Sok esetben fel sem tüntetik a hajszáleret, mint mellék hatást.

- Napsütés,UV sugárzás: Az egyik legsúlyosabb az a napégette bőr. Manapság szinte mindenki megfeledkezett arról, hogy a hajszálér kialakulása az erős napfénynek vagy UV sugárzásnak is köszönhető, mivel a bőrben szétfutó hajszálerek ˝robbantásához˝ is vezethet.

Hogyan kezeljük vagy tüntessük el a hajszáleret?

Ma már léteznek különféle terápiák, beavatkozások a hajszálér problémára. Ezek a terápiák, kezelések előnye, hogy nem jár vérzéssel, kötözéssel és mellékhatása sincs. A kezelés folyamán csak annyit érezhetünk, mint egy szúnyogcsípésnél.

Hogyan előzzük meg és ápoljuk a hajszálér okozta problémákat?

Védjük a bőrünket a változó időjárás okozta körülményektől, az UV sugárzástól. Kerüljük a túl meleg fürdőket vagy a klóros vizet. Étrendünkből iktassuk ki a forró, erős ételeket és az alkoholt. Viszont ha valamilyen gyógyszert szedünk, kérdezzük meg kezelő orvosunkat. Használjunk hajszálér gyógyító és nyugtató krémeket.

 

Forrás: http://hajszaler.atw.hu/

 

 

Asztali nézet