Örsmasszázs

MENÜ

Kismama masszázs

Mit mondanak a masszázsról terhesség alatt?

Régóta elterjedt és bevett elővigyázatossági tanács, hogy terhesség alatt a kismama nem masszírozható, mert azzal, hogy vérbőséget okoz, vetélést indíthat el. Pedig a derék, csípő és egész hátizomzat ekkor a leginkább igénybe vett
testrésze a leendő anyukának és mindinkább azzá válik az idő előrehaladtával. Mégis sok orvos ma it tiltja és nem javsolja.

Érdekes módon sok nyugat-európai országban viszont már terápiaként is felírják a kismamák számára. A pihentető és célzott lazító gyógymasszázs egy teljesen egészséges terhességgel állapotos kismama számára nem jelent több kockázatot, mint a napi egyéb terhelés, napi tevékenységek.

Keleten ezt másképp gondolják.
A nyugati masszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázsnál nem az izomzat megdolgozása az elsődleges cél, hanem a test energiáinak aktivizálása, ritmikus akupresszúrás nyomásokkal végig a test energiavonalai mentén.

Női masszázs

- menstruációs panaszokra
- klimax panaszaira
- terhesség előtt
- várandóság alatt
- a szülés után

Kismama masszázs

A masszázs alatt nemcsak a kismama lelke, hanem a babájé is megnyugszik.

A masszázs kismamák számára követi a hagyományos gyógymasszázs elemeit, de bizonyos fogások a hagyományos technikák elemeiből elmaradnak, ezt a masszőrnek tudnia kell, mivel nem okoz vérbőséget a kismedencei tájékon, pontosan a magzat védelme érdekében. Tehát a vetélés kockázatát elkerülő masszázsfogásokkal lazítja fel az elnehezült izmokat.

A masszázs ellazít, és segít az elalvásban. Mindemellett a test átalakulásával összefüggő csípőfájdalom is kezelhető a masszázs segítségével.
A várandós nők lába és bokája megduzzadhat, mivel vérük térfogata 40%-kal nő. A masszázs azért is hatékony ezekben az esetekben, mert megkönnyíti a szív munkáját.
A test minden részére kiterjedő kezelés egyik legfontosabb eredménye - a stresszűzésen túl - a méregtelenítés, aminek kedvező "mellékhatása", hogy lényegesen javul a kismama közérzete. Ez pedig lehetővé teszi az új, pocakos külső
könnyebb elfogadását is.

Masszázs hatásai:

- enyhíti a stresszt
- csökkenti a stresszt a test energia pályáinak felszabadításával
- csillapítja a fájdalmat
- javítja a terhesség melleti gerinctartást
- megszűnteti a feszültséget, a fáradtságot
- megkönnyíti az ellazulást és a stressz oldását
- oldja az izomgörcsöket
- enyhíti a székrekedést, és a gyomorégést
- segíti a káros anyagcseretermékek kiválasztását
- csökkenti a káros folyadék visszatartását

Kismama masszázs lehetőségei:
1. "száraz" masszázs fekvő helyzetben (háton fekvésben)
2. olajos masszázs (olajok megválasztása)
3. masszázs ülő helyzetben
4. masszázs oldalt fekvésben
5. láb masszázs

A teherbeesés előtt

A thai masszázst már a teherbeesés előtt is érdemes alkalmazni, mert előkészíti a szervezetet a terhességre.
A gyermeket tervező párok esetén minkét leendő szülőnek segít az egészség fenntartásában.
Az egészséges,jól felkészített szervezet viszont jobban tud alkalmazkodni később a terhességhez is.

A masszázs a terhesség különböző fázisaiban:

- A várandósság korai szakaszában (az első 3 hónap) a magzat még különösen érzékeny, ezért csak akkor masszírozzuk,ha már előzőleg is rendszeresen kapott thai masszázst (csak a páciens saját feleősségére, a masszőr védelme miatt) Vetélési kockázat!!!

- A második trimeszter (4-6. hónap) ideje alatt a növekvő terhelés hatására a deréktájék igénybevétele megnő, vízvisszatartási problémák jelentkeznek.

- a 12. héttől már lehet oldalfekvésben masszírozni a kismama hátát, csípőjét és megkezdődhet a nyirokrendszer keringésének
helyreállítása.

- 7. hónaptól a szülésig (faros fekvésű baba megfordítása) csak gyógyászati!!!

A szülésnél:
A masszázs megkönnyíti a szülést is mivel az izom ellazulását segíti, csökkenti a kóros izomtónust, izomfeszülést. A masszázs alatt a légzés mélyebb és oldottab lesz, vérnyomásunk stabilizálódik, ez is javítja a koncentrációs és relaxációs képességet.

Szülés után:
A szülés után, szoptatás közben a hátizmok terhelése fokozott, így a szülést követő második hónaptól ismételten ajánlott a masszázs. Minden, amit eszünk és iszunk még ebben az állapotban is bekerül a baba szervezetébe. Meg kell említeni a szülés utáni depressziós állapotot, melyet nagy mértékben elkerülhetünk, ha heti egy aromaterápiás masszázst választunk.

 

Asztali nézet